top of page

BLOG

Blog: Welcome
Blog: Blog2
  • Writer's pictureNeža

Zakaj z otrokom v gozd?

Updated: Apr 20, 2021

Otroci se v današnjem, modernem svetu »gibljejo« le še v virtualnem svetu, kjer je njihovo razmišljanje usmerjeno predvsem na eno stvar in ni kreativno. Posledično so v naravi zelo malo časa ali pa sploh ne. Narava za otroka predstavlja dinamično, stimulativno in izzivov polno igrišče. Prosta igra otroku daje možnost, da kar najbolje uporabi vse možnosti, ki mu jih ponuja narava. Skozi izkušnje v naravnem okolju se otrok ogromno nauči, saj je učenje preko zaznavanja s čutili njegov primarni način spoznavanja sveta. Igra in dejavnosti v naravi mu prinašajo zdravje, kvalitetnejši razvoj motoričnih sposobnosti, možganov, komunikacije, učenja sodelovanja in strpnosti itd. Prav tako je v naravi na svežem zraku in na naravni sončni svetlobi, zato je otrok boljše volje, umirjen, neobremenjen.


Igra daje otroku možnost učenja, prilagajanja, gibanja in čustvenega odziva, je tudi način, preko katerega se lahko druži z ostalimi in razvija svoj govor. Ob pogostem stiku otroka z naravnim okoljem se igra bolj razvija in s tem postaja bolj kompleksna in ustvarjalna. Prosta igra v naravnem okolju spodbuja nastanek in razvoj igre ter vzporedno pripomore k učenju in kognitivnemu razvoju. Otroka moramo spodbujati, mu omogočiti samostojnost in raziskovanje, razvijanje sposobnosti samoorganizacije in krepljenje njihove moči.

Otroci so v naravi aktivni pri raziskovanju, zaznavajo okolja z vsemi čutili, so pozorni na podrobnosti in v raziskovanju uživajo. Narava jim omogoča ustvarjalnost. Ob vsem tem je učenje v naravi tudi čustvena in socialna izkušnja, ki otroku ponuja mnogo izzivov. Dobro je začeti s preprostimi izkušnjami, kot so opazovanje ptic in drugih živali, hoja z bosimi nogami po pesku in travi, opazovanje rasti fižola ali drugih rastlin. Osredotočimo se na pojave, ki niso preveč kompleksni in jih bo otrok pri svoji starosti razumel. O opazovanih pojavih in stvareh pa se moramo tudi pogovoriti. Otroku zastavimo odprta vprašanja, torej vprašanja na katera bo otrok odgovoril s celim stavkom, ubesedil svoje misli in opisoval videno.

Narava ni pomembna le za področje učenja, saj nas oddalji tudi od vsakdanjih težav in nam pomaga v stresnih situacijah. To je pomembno predvsem pri današnjem hitrem tempu življenja, ker smo tako mi kot naši otroci izpostavljeni stresu, stalnim spremembam in obdani z materialističnim načinom razmišljanja. Že kratki sprehodi v naravo pozitivno vplivajo na razpoloženje in zmanjšujejo občutke jeze in tesnobe, saj se ob hoji, bivanju zunaj, svežem zraku in sončni svetlobi sprošča hormon sreče - serotonin.

V naravi otroka lahko spontano, neprisiljeno naučimo veščin potrebnih za vse življenje in tako pridobi zaupanje vase in v druge. Preko dejavnosti otrok spozna celotno naravo, njeno delovanje in se jo nauči spoštovati ter v njej živeti. Otroku je potrebno zaupati in podati osnovna navodila, ki jih mora upoštevati. Omogočimo mu, da spozna tveganje, vendar mu damo vedeti, da je zavarovan pred nevarnostmi. Če je otrokovo okolje »preveč varno«, si bo sam ustvaril nevarnost. Predvsem starši in vzgojitelji s svojim zgledom pripomoremo k otrokovemu doživljanju narave, saj smo s spoštovanjem in pozitivnim odnosom otroku zgled, ki ga bo posnemal še v nadaljnjih letih odraščanja. Priporočljivo je, da se vsakodnevno zadržujemo v naravi ne glede na letne čase, pri čemer je pomembna primerna obutev in obleka. Izogniti pa se je potrebno le ekstremnim vremenskim pojavom, kot je na primer toči in močnemu vetru.

 

Viri:


- Gozdna pedagogika (b.d.). Pridobljeno s http://gozdna-pedagogika.si/

- Karba, M., Meško, M., Pušenjak, M., Širec, A., Tabor, T., Zupančič, M. in Žgur, E. (2010). Bivanje na prostem kot možnost učenja otrok v vrtcu. V: Vodenje v vzgoji in izobraževanju, 8(1), str. 39 – 62. Pridobljeno s https://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:doc-GR5IDG4X

- Mohorič, M. (2017). Pomen igre predšolskih otrok v naravnem okolju za učenje začetnega naravoslovja. (Magistrsko delo, Pedagoška fakulteta). Pridobljeno s http://pefprints.pef.uni-lj.si/4428/1/Martina_Mohori%C4%8D_magistrsko_delo.pdf

- Rejc, A. (2016). Pomen naravnega okolja in vrtčevskega igrišča na aktivnosti predšolskih otrok. (Diplomska naloga, Pedagoška fakulteta). Pridobljeno s http://pefprints.pef.uni-lj.si/3673/1/Aljo%C5%A1a_Rejc_-_Diplomska_naloga.pdf

210 views
bottom of page