top of page

BLOG

Blog: Welcome
Blog: Blog2

Spomladanske strupene cvetlice

Spomladi, ko se zima poslavlja, začnejo na plano kukati najrazličnejše cvetlice, ki pritegnejo našo pozornost. Poleg užitnih in zdravilnih pa je mnogo pomladanskih rastlin tudi strupenih. Kot znajo pritegniti že našo pozornost, pozornost odraslih; kako močeno privlačijo šele otroke! Zato je še večja verjetnost, da se bomo kot starši, vzgojitelji in drugi, ki delamo z otroki srečali tudi s strupenimi rastlinami v povezavi z otrokom. Predstavila bom nekaj najpogostejših strupenih pomladnih rastlin, s katerimi se veliko srečujemo in bi jih lahko otrok zaužil ob bivanju na prostem.


MALI ZVONČEK - zvonček

Mali zvonček je prva spomladanska cvetlica, ki pokuka na plano, je eden najbolj znanih znanilcev pomladi. Cveti od februarja do aprila, najraje pa raste na nekoliko bolj mokrih tleh, na travnikih in ob gozdnem robu. V šopke ga nabira staro in mlado, sicer pa je zaščitena rastlina. Prav tako obstaja mnogo različic te rastline, nekateri jih celo zbirajo. Tudi v vrtcih se rastlino obravnava po dolgem in po čez, če nič drugega jo bodo otroci vsaj izdelali iz papirja ali pa na sprehodu nabrali kakšno cvetlico za skupni šopek. Prav zato moramo biti pri tem še posebej pozorni, da kateri izmed otrok rastline ne zaužije.


Strupeni so vsi deli rastline, zaužitje pa povzroči omedlevico, slabost, bruhanje in bolečine v želodcu.



VELIKI ZVONČEK - kronica

Za mnoge otroke "bolj vredna" cvetlica, kot zvonček, je kronica. Ne vem, ali je bilo tako tudi pri vas. Mi smo kot otroci prav iskali kronice, najdba le te pa je bila mnogo bolj cenjena. Raste na bolj vlažnih tleh, v listnatih gozdovih in na travnikih.


Strupeni so vsi deli rastline, zaužitje pa povzroči omedlevico, slabost, bruhanje in bolečine v želodcu.



ČRNI TELOH

Zakaj ravno črni Teloh, če pa pravzaprav sploh ni črn? Razkošen cvet je pravzaprav bel. In prav res je, cvet Črnega Teloha je najprej zelen, nato pa postane bel ali rožnat, barva korenin pa je tisto kar njegovemu imenu prida pridevnik črni. Teloh je poleg Malega Zvončka ena prvih spomladanskih rastlin, ki pokukajo na plano. Cveti od januarja do aprila, ob milejših zimah pa lahko zacveti že novembra ali decembra.

ps. Nabrani jeseni zdržijo v šopku na toplem mnogo dlje kot pa pomladanski.



Strupena je cela rastlina! Zaužitje povzroči draženje kože in prebavne sluznice ter bruhanje.


PRAVI ŽAFRAN

Kljub temu, da je žafran najdražja začimba na svetu pa je pa je tudi zelo strupena rastlina. V večjih odmerkih lahko povzroči celo smrt (20g!). Nekoč so žafran uporabljali kot sredstvo za splav - abortiv.


Strupeni so cvetovi, semena in čebuljice, zaužitje Žafrana povzroči: bruhanje, zmedenost, vrtoglavico, podkožne krvavitve – podplutbe, krvavitev iz nosu, krvavo drisko, kri v urinu, krvavitev maternice, krvavenje ustnic; koža in sluznice pa se obarvajo rumeno.



ŠMARNICA

Šmarnica je strupena rastlina, katere liste mnogi zamenjujo za užitni Čemaž, zato skoraj vsako leto poročajo o zastrupitvah s Šmarnico in svarijo na pravilno prepoznavanje rastlin. Raste v gozovih in na nekoliko bolj vlažnih tleh, cveti pa od maja do junija.


Strupena je cela rastlina in si je po rokovanju z njo potrebno umiti roke. Zaužitje katerega koli dela rastline povzroči drisko, slabost in bruhanje, krče, aritmijo srca lahko pa tudi smrt.




NARCISA

Narcisa je zanimiva pomladna cvetlica, ki pa jo v veliki večini najdemo nasajeno po vrtovih. Najbolj znana divja rastišča Narcis pa so na planini Golici, mnoge pa rastejo tudi po Ljublanskem barju. Raste na travnikih in cveti od pomladi do jeseni.


Strupeni so vsi deli rastline, zaužitje pa povzroči omedlevico, slabost, bruhanje in bolečine v želodcu.




NAVADNA CIKLAMA

Ciklama je izredno zanimiva in privlačna, vijolična cvetlica. Največkrat jo opazimo pozno pomladi, poleti in jeseni, ko cveti, sicer pa zgodaj spomladi ali pozimi lahko najdemo le njene srčaste cvetove, katerih spodnja stran je vijoličaste barve, na zgornji pa so svetlo zelene lise. Raste v listnatih ali mešanih gozdovih in na gozdnem robu.


Strupena je cela rastlina, zaužitje Ciklame povzroči črevesne krče, grižo, bruhanje in motnje v delovanju živčevja, kar lahko vodi v ohromitev centra za dihanje in lahko povzroči tudi smrt.



Ampak kot pravi stari rek: Vsako zdravilo je lahko strup in vsak strup je lahko zdravilo. Prav tako pa je tudi s strupenimi rastlinami.

bottom of page