top of page

BLOG

Blog: Welcome
Blog: Blog2

Pravice staršev ob smrti otroka

Pravice staršev ob smrti otroka (Perinatal Bereacemnet Team and women’s collage in Toronto, 1995):

  • Možnost da vidijo, popestujejo ali se dotaknejo svojega otroka pred smrtjo ali po njej v mejah razumnega.

  • Da dobijo fotografijo svojega otroka ali da jo institucija shrani do takrat, ko jo starša želita videti

  • Da jim omogočimo čim več spominov na otroka (novorojenčkovo zapestnico, slike ultrazvoka, odtis otrokovega stopala ali roke, pramen las, zapis o otrokovi teži in dolžini, nogavičke…)

  • Da dajo otroku ime in tako ustvarijo vez z njim.

  • Da upoštevajo kulturne in religiozne obrede ob smrti.

  • Da zanje skrbi osebje, ki se je sposobno vživeti v njihova občutja spoštuje njihova čustva, misli, prepričanja in individualne zahteve.

  • Da so v času hospitalizacije skupaj z otrokom, kolikor je le mogoče.

  • Da jim omogočimo čas, ko so sami z otrokom, upoštevajoč posameznikove potrebe.

  • Da so poučeni o procesu žalovanja.

  • Da lahko zahtevajo obdukcijo in da v primeru splava lahko zahtevajo ali odklonijo obdukcijo in patološke preglede, ki jih določa zakonodaja.

  • Da lahko načrtujejo pogrebno slovesnost, pokop ali upepelitev v skladu z lokalnimi in državnimi določili in upoštevajoč svoja osebna prepričanja, vero in kulturno tradicijo.



Bolniška/porodniška

  • Po splavu (teža ploda do 500g) ženski pripada 2-4 tedne bolniške. Tudi po pretečenem obdbju bo mamica še potrebovala bolniško, saj še ne bo sposobna za delo. Osebni zdravnik ji lahko predpiše do 1 mesec bolniškega dopusta, nato pa jo mora napotiti k strokovnjaku (psihologu, psihiatru, ki bolniški stalež podaljša).

  • Po porodu (teža ploda nad 500g) pripada ženski 42 dni porodniškega dopusta (to se uredi na CSD kjer ima mamica stalno prebivališče). Tudi to ni dovolj za žalovanje in ponovno ji lahko osebni zdravnik predpiše bolniko in nato mnenje specialista npr. psihologa.

  • Vse se dobi na napotnico brez čakalnih dob. Znotraj tega ima ženska dostopnost do psihiatrične pomoči (se ne svetuje v zgodnji fazi). Ker se poruši normalen proces žalovanja in se NE zdravi z antidepresivi. Antidepresivi se uvedejo po 4-5-6 mesecih, če se ne more sestaviti in normalno funkcionirati. Pogovor s psihologom ti ponudijo tudi že v porodnišnici, za nadaljno obravnavo pa potrebuješ napotnico, ki ti jo napiše osebni ginekolog. Imaš tudi možnost, da ti ginekolog izda permanentno napotnico, kar pomeni, da ne rabiš hoditi vsakič znova po napotnico za vsako obravnavo.

  • Vedno je potrebno vključevati tudi očete. Naj si tudi oče vzame bolniški dopust (osebni zdravnik), da gresta SKUPAJ skozi procese žalovanja. Očetovski dopust ne »pripada«. Ampak uveljavljajo bolniški stalež oz. dopust. Je pa odvisno tudi od delodajalcev.



Pokop

Glede pokopa mrtvorjenega otroka se starša odločita že v porodnišnici, kjer po porodu izpolnita obrazec. Lahko se odločita za:

  • Individualni pokop: v družinskem ali novem grobu s pogrebno slovestnostjo (o podrobnostih se dogovorita s pogrebnim zavodom, ki skrbi za pokopališče, na katerem bi otroka pokopala)

  • Skupinski raztros v spominskih parkih ali individualni pokop v skupnem grobu. Ta možnost je na pokopališčih v: Ljubljani, Mariboru, Celju, Postojni, Novem mestu, Slovenj Gradcu in Novi Gorici.

Spominski parki: Park zvončkov Ljubljana, Zvezdice Postojna in Polje belih vrtnic Maribor



Pogrebnina in posmrtnina (povrnitev/sofinanciranje stroškov pogreba)

Ker je pogreb ob smrti otroka lahko kar velik finančni zalogaj, država socialno šibkejšim (sem spadamo tudi študenti in brezposelni oziroma tisiti, z minimalno plačo) nudi pomoč v obliki denarnih prejemkov, pogrebnine in posmrtnine, ki sta obliki denarne pomoči za kriteje stroškov ob izgubi družinskega člana.

Pogrebnina je denarni prejemek, namenjen za pomoč pri kritju stroškov pogreba, posmrtnina pa je namenjen finančni pomoči svojcem umrlega. Višino pogrebnine in posmertnine izračunajo na CSDju glede na denarni cenzus in ni nujno, da bosta oba prejemka pokrila stroške pogreba.



Podaljšanje časa študija

Ob smrti otroka lahko na podlagi zdravniških potrdil zaprosiš za podaljšanje časa študija za eno leto zaradi izrednih okoliščin. Na komisijo za študijske zadeve (na svoji fakulteti) pošlješ prošnjo (po navadi je obrazec obavljen na strani fakultete) za podaljšanje študija zaradi smrti otroka in zaven dodaš dokumente, ki dokazujejo, da nisi bila ''sposobna'' opravljati študijskih obveznosti. Za prvi mesec oziroma 42 dni kot bi ti (če bi bil/a prej vsaj eno leto zaposlen/a) pripadala porodniška, ti lahko osebni zdravnik napiše potrdilo, večina jih po tem podaljša še za en mesec, za vse naprej pa ti zdravniško potrdilo izda (klinični) psiholog. Torej za podaljšanje časa študija na podlagi bolniške potrebuješ biti ''na bolniški'' vsaj 3 mesece. Na nekaterih fakultetah se lahko ta obrazec odda že tekom leta, na drugih pa je potrebno počakati do konca študijskega leta in se obrazec odda pred začetkom novega leta (septembra).



Društvo solzice

Društvo solzice je društvo za pomoč družinam, ki so izgubile otroka med nosečnostjo ali kmalu po porodu. Pomagajo žalujočim družinam in njihovim članom ob smrti otroka. Starše ozaveščajo o pomenu ustvarjanju spominov, pokopu in slovesu od otroka. Kasneje pa jih vodijo skozi procese žalovanja. Pomagajo jim pri pravno formalnih zadevah, kot so: urejanje rojstnih in mrliških listov, prijave smrti, stik s CSD itd.

Na njihovi spletni strani lahko najdete članke in različne uporabne inforamcije ob izgubi otroka.


Organizirajo sloves od otroka v porodnišnici, nudijo pomoč pri izvedbi skupinskih in individualnih pokopov, pomoč žalujoči družini na domu in/ali v porodnišnici, nudij individualne pogovore z žalujočimi starši in podporo sorojencem in ostalim sorodnikom, organizirajo skupino za samopomoč, pomoč pri vračanju na delovno mesto, izdali so knjigo Prazna zibka, strto srce, odpirajo pokopališča oz. spominske parke v Sloveniji, 15. oktobra obeležujejo mednarodni dan otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu (spust balonov v spominskih parkih po Sloveniji), organizirajo in izvedbo izkustvenih delavnic za strokovne delavce, ki se srečujejo s to tematiko (zdravstveni delavci v porodnišnicah, socialni delavci, pediatri, psihologi) itd.



Zavod Živim

Skupina za žalujoče starše


Individualna terapija


FB skupina Mamice angelčkov

https://www.facebook.com/groups/295088897261677/








Če se pa še kaj spomniva pa dodava oz. če ima kdo še kakšno koristno informacijo, ki bi tudi ostaim prišla prav, naj nama kar napiše in bova dodala :)

443 views
bottom of page