top of page

BLOG

Blog: Welcome
Blog: Blog2

Mavrične počitnice v Portorožu

Updated: Apr 20, 2021

Mavri-, mavri-, mavrica,/ mavri-, mavrica,/ spomni me, da nisem sam./ Mavri-, mavrica...

To so besede, ki so odmevale zadnji teden v juniju in prva dva v juliju, po Portorožu. Pod cerkvijo svete Device Marije Rožnovenske so te dni, pod okriljem Društva prijateljev otrok Mavrica, preživljali otroci iz vseh koncev Slovenije, ki si sicer počitnic na morju ne bi mogli privoščiti. Teden vodimo Aligatorji - mavrični animatorji, polnoletni fantje in dekleta, ki si želimo otrokom polepšati del počitnic in imamo posebne superlastnosti: imamo velik aligatorski nasmeh, smo vedno pripravljeni pomagati, radi skrbimo za otroke, ne preklinjamo in znamo reči: prosim, hvala in oprosti.

Počitniški mavrični teden se prične v soboto s prihodom otrok v Portorož. Otroci se po prihodu v naš začasni domek razdelijo po sobah, fantje in dekleta, nato pa je prvi dan namenjen predvsem spoznavanju in probavanju, ali je morje še slano. Običajen mavrični dan se začne z budnico in nadaljuje z jutranjo telovadbo in igrico. Po zajtrku je čas za razlago simbola dneva (spoštovanje, zaupanje, vera, ljubezen, prijateljstvo...) in pripravo za odhod na plažo. Na plaži se razdelimo po plavalnih skupinah, ki so sestavljene iz otrok s podobnimi plavalnimi sposobnostmi in željami glede plaže (mivka, pomol...). Otroci v vodi neizmerno uživajo, prav posebna atrakcija pa je, ko se Peter potaplja in iz dna Portoroškega morja prinaša prave zaklade: od starih steklenic in kozarcev pa do izgubljenih očal in čudovitih školjk. Po odličnem kosilu in sproščujočem počitku je čas za delavnice. Tekom tedna se zvrstijo raznorazne delavnice: barvanje majic, školjk, učenje prve pomoči, kviz male sive celice, Mavrijada in še in še bi lahko naštevali. Zanimivih in poučnih vsebin res ne manjka. Tudi popoldne gremo na plažo, enkrat v tednu pa se popoldne namesto na plažo odpravimo na izlet v Piran. Ponavadi gremo v eno smer peš, da se malo razgibamo, v drugo pa nas pelje ladjica. Ko zaključimo s popoldanskimi aktivnostmi je čas za večerjo in večerno delavnico. Večerna delavnica je ponavadi bolj umirjena...razen, ko je čas za Mavrica ima talent in plesni večer, takrat cel dan varčujemo z energijo za večerni del. Preden se odpravimo spat, svoj dan in zahvale izročimo Mariji ter zapojemo pesem Angelček varuh moj. Da otroci lažje zaspijo jim aligatorji preberemo tudi pravljico za lahko noč, ki ima vsak dan določeno tematiko, katera se navezuje na vrednoto naslednjega dne. 


Po Mavrici nikoli nisi več enak - pa si lahko otrok ali aligator - domov boš odšel vesel, poln lepih spominov in kot aligator, z zavestjo, da si naredil nekaj dobrega za otroke, da si jim dal zgled, omogočil lepo preživet delček počitnic in, da si jim pričaral nasmeh na obraz. Mnogo je otrok, ki obiskujejo Mavrico leto za letom in nato postanejo tudi Mavrični aligatorji, kakšno veselje je na obrazih starejših aligatorjev, ko med njihove vrste vstopi nov aligator - aligator, ki je bil še ne dolgo nazaj razigran in navihan otrok, ki jim je kravžljal živce, sedaj pa kot odgovoren mavrični animator vodi otroke po poti, ki jo je prehodil tudi sam.

Najina izkušnja je neprecenljiva, Peter se na Mavrične počitnice vrača že vrsto let in razveseljuje otroke s svojo radoživostjo in nenavadnimi idejami; jaz pa, ki sem bila letos na Mavrici prvič, sem prepričana, da se bom še vrnila, saj sem vzljubila otroke, njihove nagajivosti in nenavadno izkazovanje ljubezni.


Če je te je najina članek nagovoril, vebljen/a, da se nam naslednje leto pridružiš. Za več informacij pa odklikaj na http://www.mavrica.eu/, FB stran Društvo prijateljev otrok Mavrica ali nama pošlji sporočilo na druzinaingozd@gmail.com.



213 views
bottom of page