top of page

BLOG

Blog: Welcome
Blog: Blog2

Dekliščina/fantovščina ''po skavtsko''


Dekliščina in fantovščina naj bi bili po tradiciji zadnja zabava neveste/ženina z njenimi/njegovimi prijateljicami/prijatelji pred poroko, slovo od samskega stanu.


Ker pa so si bodoče neveste in bodoči ženin med seboj različni tako po osebnostih, kot življenskih slogih ter željah, vsaki/vsakemu ne paše, da bi bila njena/njegova dekliščina/fantovščina dogodek, kjer se lahko ''še zadnjič'' do dobra napije in kjer bi bilo vse v stilu moških spolnih udov (na dekliščini seveda). To naj bi bila zabava z njenimi/njegovimi najdražjimi prijateljicami/prijatelji, ki ji/mu bo še dolgo ostala v lepem spominu.


Zato sva tukaj zbrala nekaj idej za bolj ''skavtsko'' dekliščino in fantovščino.


Spoznavna igra: 2 resnici in 1 laž

Vsak/a izmed udeležencev/udeleženk naj se spomni dveh resnic v povezavi z nevesto (dkliščina) oz. ženinom (fantovščina) in eno laž (npr. dogodivščine z nevesto/ženinom, spomini, pripetljaji itd.). Ostali/e udeleženci/ke pa mrajo ugibati katera izmed teh treh trditev je laž.


Prepovedane besede

Ženinu/nevesti pred začetkom fantovščine/dekliščine povejte, da določenih besed ne bo smel/a izgovoriti cel čas fantovščine/dekliščine (npr. za nevesto - ime bodočega moža, šopek, poroka, prstan itd.; za ženina - ime bodoče neveste, ). Če se nevesta/ženin v času dekliščine/fantovščine zareče mora za odkupnino odgovoriti na določeno vprašanje (npr. Katere formalnosti moraš urediti po poroki? Katero zelišče bi uporabila za pripravo čaja za boleče grlo?, Kako se zanemnja počeno pnevmatiko? Kaj bi naredil/a, če avto noče ''vžgati''? itd.)


Prazen hladilnik (za dekliščino)

Da bi preizkusile nevestine kuharske sposobnosti naj vsak izmed udeleženk na dekliščino prinese eno živilo (lahko je tudi začimba). Nevesta dobi navodilo, da je to vse kar najde v hladilniku, ko prideta z možem lačna domov. Nevesta mora iz sestavin, ki so jih prinesle prijateljice skuhati jed, prijateljice pa nato pripravljeno jed ocenijo.


Pripomočki: gorilnik, lonec ali kotel, nož, kuhalnica, sestavine za jed


(izziv lahko priredite tudi za fantovščino)

Po skavtsko

Nevesti zavežete oči. Prednjo položite posodo, moko, vodo, sol. Nevesta mora z zavezanimi očmi zamesiti testo za twist (skavtski nekvašen kruh), pri tem pa mora zamesiti lepo gladko testo. Ena možnost je, da sedaj dobi v roke že ošpičeno palico in mora z zavezanimi očmi twist tudi lepo naviti na palico ali pa ji snamete prevezo in mora ošpičiti palico in nanjo naviti twist. Seveda pa mora nevesta sedaj tudi postaviti in prižgati ogenj. Za tiste bolj spretne lahko uporabite kresilo, sicer pa ga lahko prižgete tudi z vžigalicami.


Za fantovščino ta izziv prilagodite tako, da mora bodoči ženin z zavezanimi očmi postaviti in prižgati ogenj s kresilom.



Pesem bodočemu možu/ženi

Če nevesta/ženin igra kitaro ali ukulele je lahko eden izmed izzivov tudi ta, da priredi besedilo neke pesmi za svojega

bodočega moža/ženo.


vir: Pinterest

Hitrostno pakiranje nahrbtnika


Ženinu/nevesti pripravite stavari, ki bi jih potrboval za taborjenje/bivakiranje, on/ona pa jih mora čim hitreje ustrezno zložiti v nahrbtnik glede na razporeditev teže. Komisija nato oceni ali so stvari primerno zložene v nahrbtnik.



Poznavanje skavtskih rutk

1. možnost: na krtončke na eno stran natisnete fotografijo rutke, na drugo stran pa napišete ime stega. Tisti, ki vodi izziv ženinu/nevesti kaže fotografije rutk (ženin/nevesta vidi fotografijo, vodja pa ime stega) in jih glede na nepravilen/pravilen odgovor polaga na dva različne kupčka.

2. možnost: naredite spomin - skupaj pašeta fotografija rutke (1. kartica) in ime stega (2. kartica).




Prepoznavanje zelišč/užitnih rastlin

Pred dekliščino/fantovščino pripravite nekaj zelišč/užitnih ratlin, ki jih lahko najdete v gozdu ali na travniku. Ženin/nevesta mora z zavezanimi očmi prepoznati rastlino/zelišče glede na vonj/okus/otip.



Roverček

Vsi/vse skupaj pa se lahko igrate skavtsko igro roverček. En del izziva je lahko tudi, (če je ženin/nevesta skavt/inja) da mora nevesta/ženin razložiti pravila igre in/ali izdelati rverček.


Rovarček je športna igra v kateri sodelujeta dve ekipi, ki imata namesto žoge tako imenovanega rovarčka, ki je na nek način podoben frizbiju. Ekipa si mora skozi tekmo podajati rovarčka in spraviti le te ga na palico svojega lovilca. Kaj je lovilec? Je oseba, ki stoji na drugi strani igrišča, do katerega se igralci morajo prebiti in pridobiti točko na način da vržejo rovarčka na kol, lovilec pa ga s

pomočjo količka poskuša ujeti.

Če rovarček pristine na palici je ekipa pridobila točko. Kdor ima ob koncu iger

več točk je zmagovalec igre.

Dodatna pravila igre:

- Igralec lahko z roverčkom naredi največ 3 korake; pivotiranje se ne šteje kot koraki; neprimerni poskusi (kotaljenje, nošenje igralcev,...) se štejejo kot koraki.

- Če je roverček na tleh, ga dobi ekipa, ki ga prva pobere (roverčka ne sme pobrati igralec, ki ga je vrgel).

- Če dva igralca iz različnih ekip istočasno primeta roverčka (˝mrtev˝) se igra prekine; sledi sodniški met, skačeta igralca, ki sta držala roverčka.

- Roverček mora biti na kol vržen, ne nataknjen.

- Lovilec stoji v polju (1m x 1m) 1m od roba igrišča; če stopi iz polja, se točka ne šteje.

- Če igralec z roverčkom stopi izven igrišča, oziroma roverček pade (s celim obsegom) izven igrišča, dobi roverčka nasprotna ekipa; igra se nadaljuje z roba igrišča.

- Ko igralec drži roverčka, mu ga ne sme nihče izpuliti iz rok.

Igralec, ki drži roverčka, ga ne sme zadrževati v nedogled.

- Če igralec z roverčkom naredi več kot 3 korake dobi roverčka nasprotna ekipa; igra se nadaljuje z mesta prekinitve.

- Pri sodniškem metu lahko roverčka ujameta samo tista dva igralca, ki skačeta.

- Ostali igralci ne smejo ovirati tistih dveh igralcev, ki skačeta.

- Točka se šteje, če roverček ostane na kolu in se palica ne dotakne tal in se ga sname s spodnje strani palice.

- Po doseženi točki roverčka dobi nasprotna ekipa; igra se nadaljuje z roba igrišča, kjer stoji lovilec.

Prekrški so: udarec po roku, vlečenje za dres, spotikanje, prerivanje, puljenje roverčka iz rok. Ob ugovarjanju sodniku se igralca izključi do konca polčasa, zamenja ga drug igralec.

Kazen za prekršek je 1 minuta izključitve.

Naenkrat sta lahko iz ene ekipe izključena največ 2 igralca.



1. zamemo okoli 9 m dolgo vrv (q > 8 mm).

2. na začetnem koncu vrvi naredimo obroč iz

3–5 krogov vrvi, tako velikega, da lahko znotraj

njega razpremo celo dlan.

3. na koncu izdelanega obroča naredimo zan-

ko in začnemo okrog obroča ovijati (prepletati)

vrv (dobro zategnimo), s tem da pustimo zunaj

zanko in njen konec.

4. ko zaključimo ovijanje, potegnemo vrv skozi

to zanko in naredimo vozel. ostanek vrvi lahko

odrežemo.


Pripomočki: 2 metli/smučarski palici/palici, roverček -posebna v obroč zvito vrv (lahko verjetno sposodite pri skavtih ali pa je tudi izdelava roverčka izziv za nevesto/ženina)


bottom of page